Har du væggelus i dit hjem?

I takt med at danskerne har rejst mere og mere gennem årene, er væggelus blevet mere udbredt i Danmark. Væggelus er en tæge, der gemmer sig i dine vægge om dagen. Men om natten kommer den frem og stikker mennesker og dyr. Alle kan få besøg af disse ubudne parasitter. Det er ikke en skam at få væggelus, men det er det, at ikke komme af med dem.

De er nemlig til stor gene med deres stikkende bid. Du kan risikere at smitte andre familier med væggelus, hvis de overnatter hos jer. Væggelus søger nemlig ofte tilflugt i kufferter og tasker, og bliver på den måde spredt fra hjem til hjem. Så det er vigtigt at komme problemet hurtigst muligt til livs, inden de for alvor når at formere sig.

 

Sådan genkender du væggelus

Væggelus er små, rødbrune insekter på cirka 4-5 mm. i længden og 2-3 mm. i bredden. De er flade, og har derfor nemt ved at gemme sig i små revner og sprækker i fx senge, vægge eller andre møbler. Da de gemmer sig om dagen, kan de være meget svære at spotte i hjemmet. Det er altså med at være vaks og holde godt øje, hvis I begynder at få uforklarlige små bid derhjemme.

Modsat skovflåter, som oftest sidder sig fast på varme, fugtige steder på kroppen, så bider væggelus på hudområder, der ikke er dækket af tøj. Så hvis du vågner med bid på ansigt, arme eller ben er der god grund til at holde ekstra øje med sprækker og revner i hjemmet. Så kan det nemlig være et tegn på, at I har fået væggelus i hjemmet.

 

Forbered jer inden bekæmpelsen

At komme af med væggelus er en omstændig affære. Derfor anbefales det at få væggelus bekæmpelse hos en professionel. Inden man går i gang med bekæmpelsen er det vigtigt at alle møbler, sengelinned og tøj kommer ud af rummet, så rummet er klar til grundig behandling.

Sengetøj og alt påklædning skal vaskes ved 60 grader eller i en tørretumbler i mindst 10 minutter. Materialer, der ikke tåler varme, bør fryses ved mindst -18 grader i flere dage. Så er man sikker på, at eventuelle lus og æg ikke overlever, hvis de sidder i tøjet.

 

Effektiv bekæmpelse med damp

Efter rummet er blevet tømt, gøres rummet klar til behandling. Væggelusene fjernes først ved en støvsugning af de områder, hvor skadedyrsbekæmperne registrerer væggelus aktivitet. Så er bestanden af væggelus, der skal slås ihjel, så lille som muligt. Derefter anvendes tør damp på 140 graders varme til at dræbe de resterende væggelus på få sekunder.

Da dampen er tør, gør den minimal skade på de overflader og møbler, der behandles. Du skal altså ikke bekymre dig om fugtskader i dit hjem efter en væggelus bekæmpelse. Afslutningsvis bliver dit hjem behandlet med en sprøjtebehandling, hvis det er nødvendigt.

Så er uheldet ude, så frygt ikke. Der er hjælp at hente hos landets dygtige skadedyrsbekæmpere. De kan få selv de mest ubudne gæster ud af dit hjem.